Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Nedersta

Det är liv och rörelse i de nya kvarteren i Nedersta. Här strax söder om Västerhaninge centrum breder de färgglada husen i Sten, Flisa och Årstiderna ut sig och grannsämjan frodas. Utblickarna mot de gröna omgivningarna lockar till lek och utomhusaktiviteter.

Vi frågade Linnea som är kundansvarig för husen i Stenvad som är mest uppskattat med att bo här? 

– Jag skulle säga att många av de som flyttat in kommer från lägenhet och har nu tagit första klivet in i huslivet. De har längtat efter större ytor, grillkvällar och egen gräsmatta och att barnen kan springa ut och in till lekplatsen och kompisarna. Det är extra roligt att se hur spännande barnen tycker att det är att flytta in i något nytt, de är snabba på att ge sig ut på gården för att träffar nya kompisar. Och när barnen blir kompisar får föräldrarna också nya bekantskaper, det blir win-win, säger Linnea. Här är det också många som uppskattar att det går att bo i hus med bostadsrätt. Det är bekvämt och dessutom tryggt för man delar på ansvar och kostnader i föreningen, berättar Linnea. 

Från ängsmark till trivsamt grannskap

Västerhaninge är en del av skärgårdskommunen Haninge inte långt från Muskö och Årsta Havsbad. Här i Nedersta är det dock ängsmark med skogen som kuliss som gett plats åt det nya villaområdet. Västerhaninge centrum, med pendeltåg och runt 25 butiker med allt man behöver i vardagen, ligger knappt två kilometer från Nedersta.

Ett barnvänligt område med charmig bykänsla 

Naturen omfamnar verkligen Nedersta och områdets egna gröna innergårdar bjuder in till lek och ger plats för att umgås. Här är hästhagar och ängar bara en promenad bort från den egna trädgården. Vardag som helg promenerar och cyklar grannar i området, leker i parken eller tar en kaffe och kikar på när grannen spelar BouleFrån husens uteplatser, som alla har fint solläge, har de boende sin bas. Här avnjuts fika, grillat och annat gott tillsammans med vänner och grannar när det är varmt och skönt.  

Innergårdens charmiga växthus, som alla delar på, är också en central samlingsplats. Förutom odling dukas det upp till fest här, när andan faller på 

Ett hem för det goda livet 

Arkitektens grundtanke har varit att skapa ett välkomnande grannskap - en trygg plats för barnfamiljer att växa. Och det är just så det blivit.  

Välplanerade hus i olika storlekar   

De charmiga radhusen längs Nedersta allé samsas med fristående villor och varje gård har sin egen karaktär. Fasadernas liggande och stående panel med varierande färgsättning ger husen en individuell prägel.  

– Just de varma färgerna på husen i Brf Sten och Flisa och de tegelröda stuprören är det många som gillar berättar, Linnea kundansvarig. 

På husens framsida, vid entrén har var och en plats för bilen. En låg häck gränsar mot den lilla gatan, där fina blomsterarrangemang välkomnar besökare. Kanske har trädgårdsutrustningen som finns i den gemensamma trädgårdsboden kommit till pass, för på uteplatserna har de “gröna fingrarna” fått ännu mer utrymme, här gror det för fullt i rabatter, krukor och odlingslådor. 

Det klimatsmarta tar plats 

Alla hus i Nedersta är Svanenmärkta. De har energisnåla lösningar med låga driftskostnader och noga kontrollerade material fria från miljöfarliga och giftiga ämnen. Men hållbarhet är så mycket mer, Jenny Winblad, Hållbarhetsansvarig på Bonava berättar om fler genomtänkta idéer som nu är realitet i grannskapet. 

– Ja, för att nämna några så ger de många mötesplatserna i Nedersta grannarna utrymme att ses och umgås. Och de gröna planteringarna är inte bara trivsamma för oss människor, de bidrar till den lokala biodiversiteten. Man skulle kunna säga att vi också skapat gröna grannskap för djur och växterså även de trivs. Det gröna bidrar dessutom till att utjämna temperaturen i området och gör det mer motståndskraftigt mot extremare väder, säger Jenny. 

Vi är stolta över Nedersta 

Här är nu hemmet en plats där familjer trivs och växer. De bor nära naturen, kusten med havet, kommunikationerkompisar och allt det där som behövs för att leva ett gott liv.  

Intresserad av ett hem i Stockholm?
Här hittar du alla våra bostäder

   

Mer inspiration