Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Sjömannen och Sjöjungfrun

Familjehusen i Sjömannen och Sjöjungfrun, precis vid färjelägret på östra Ekerö, var startskottet för grannskapet i Jungfrusund. De Svanenmärkta husen är sedan länge inflyttade. Nu när husen fyllts av liv är det lätt att se att en skärgårdsidyll växt fram.

En skärgårdskänsla som är påtaglig

Det är just skärgårdsbyar som varit inspiration för grannskapet. Skärgårdskänslan går nästan att ta på när man strosar runt längs de lugna gatorna bland de färgglada husen. Önskar de som bor här lite mer fart och fläkt gästar de gärna sjökrogen Jungfrusund nere vid marinan. Här händer det alltid något kul och såklart puttrar grytorna med en meny som anpassas efter säsongens skiftningar. Och det kommer att bli det fler möjligheter att äta gott och njuta av området. Sjöstadskajen och Sjöstadsfabriken är på gång. Planen för de två husen är rymma inspirerande kontorslokaler och en restaurang med bar och boulebana. Jungfrusund får därmed fler mötesplatser i grannskapet.

Lekparken har blivit grannskapets nav

Husen i Sjömannen och Sjöjungfrun är i två plan med öppna, ljusa och välplanerade planlösningar. Fasaderna ryms även de inom det marina temat färgmässigt, här i nyanser av vitt, rött och blått, som harmoniserar fint med det blå vattnet nere vid marinan. Att husen ligger direkt mot gatan gör att den där eftersträvansvärda bykänslan infinner sig, det är bara att kliva ut och krita upp en hage när det är dags att leka med kompisarna. Och barnen får verkligen ta plats i området och det gör de i den gemensamma stora lekparken som går i skärgårdstema och rymmer lekskepp, gungdjur och sandlådor. I ärlighetens namn så är lekparken inte bara en plats för små piratdrottningar, sjömän och matroser. Här träffas grannar i alla åldrar. Medan barnen gräver i sandlådan och gungar, passar de äldre på att hålla igång i utegymmet som också ligger här eller tar en kaffe på en bänk. Lekparken rymmer dessutom en paviljong, där det är fritt fram för alla att hålla kalas eller kanske uppträda inför en jublande publik i sandlådan.

Nära till vatten, natur och service

Jungfrusund är långt ifrån en avkrok bara för att miljön är avspänd och lantlig. Med bil tar det fem minuter till Ekeröcentrum, som har allt som behövs i form av butiker, service, aktiviteter och restauranger. Och, strax utanför dörren kan morgonpendlarna ta färjan som kör täta turer för de som behöver ta sig norr eller söder över. Jungfrusunds omgivningar erbjuder också något för alla som vill vara aktiva. Vintertid finns Ekebyhovsbacken där den alpina skidklubben håller till. Här går liftarna för fullt när det är kallt och backen full av snö. Men oavsett årstid finns det massor att hitta på för stora och små i området, vad sägs om Scouternas hus, ridskola, minigolfbana och så har vi såklart närheten till vattnet och allt som går att hitta på här som har med bad, fiske och båtliv att göra.

Jan-Christer Ahlbäck är arkitekten som ritat husen. Han har bland annat lagt extra tanke på att det ska vara en naturlig koppling mellan inne och ute för de som bor här. Kanske är det därför som många håller till på uteplatsen och att doften av grillat stiger från området när det bjuds på fint väder.  

 

Gröna oaser får alla att trivas

Även i detta bostadsområde går miljö och hållbarhet som en "grön" tråd genom grannskapet. Alla hus är Svanenmärkta. Det innebär bland annat att väggar, tak, golv, fönster och dörrar har smarta materialval och bra isolering. Även byggnadens ventilation och varmvatten minimerar energiförbrukningen, viktiga ingredienser som både är bra för plånboken och klimatet. Går vi utanför husen och kikar på planteringar, grönytor och lekparken gör dessa området extra trivsamt. Dessutom är de små gröna oaserna viktiga platser där växter och djur kan trivas och bidra till den biologiska mångfalden. 

Nu är grannskapet Sjömannen och Sjöjungfrun, med vattnet och naturen så nära, det där trivsamma levande området som vi skissade på i vår vision. Skärgårdsidyllen är på plats liksom familjerna som lever sina liv i en barnvänlig och gemytlig skärgårdsmiljö.  

Intresserad av ett hem i Stockholm?
Här hittar du alla våra bostäder

   

Mer inspiration