Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Svana med Bonava

Återvinning runt knuten, gemensam skottkärra, energisnål diskmaskin och hemodlade tomater på mackan till frukost. I Bonavas hem och grannskap är det enkelt att svana. Låt oss berätta mer.

”Att svana” är att utföra hållbara handlingar, stora som små. Det kan vara en kortare dusch, att lägga plast där plast ska vara och att köpa begagnat istället för nytt. För oss på Bonava är det viktigt att det är enkelt att leva miljövänligt och hållbart. Därför vill vi berätta hur vi jobbar med Svanenmärkning och hur du med enkla mått kan svana med Bonava.

Så kan du svana med Bonava

Egentligen svanar du bara genom att bo i ett Bonava-hem. Men varför inte göra mer när du ändå kan? Här kommer tre tips på hur du enkelt kan svana med Bonava.

*Att svana är att utföra hållbara handlingar, stora som små.

1. Plast där plast ska vara
Återvinning är något av det viktigaste för att hjälpa jorden att förbli ren. Visste du att det tar mellan 50 och 100 år för en plastpåse i naturen att avdunsta? För en aluminiumburk kan det ta upp till 500 år – och glasflaskan håller sig kvar i en miljon år. Därför är det otroligt viktigt att du som bor i ett Bonava-hem på ett enkelt sätt kan återvinna, och lägga plast där plast ska vara.

2. Snabbduschen
En minut i duschen motsvarar 12 liter vatten, så om du bestämmer dig för att alltid duscha på mindre än tre minuter så hjälper du oss i arbetet mot en mer hållbar värld – så att vi kan spara på jordens resurser. Våra Svanenmärkta grannskap har effektiva duschmunstycken och kranar som spar på vattnet. Men det är bara en liten del i ett stort problem. 

3. Dela med grannen
Det är ingen hemlighet att vi på Bonava tror på delningsekonomi. Det är därför många av våra grannskap har cykelpool, gemensam verkstad eller gott om plats för att odla eller laga mat tillsammans. Men även du kan ta ett initiativ med dina grannar. Varför inte veckohandla tillsammans, dela på trädgårdsredskapen eller ordna loppis och klädbytardagar?

Så enkelt att dela

När ett grannskap har gemensam gräsklippare och cykelpool är det faktiskt ett grannskap med delningsekonomi. Det är nämligen så enkelt som det gamla uttrycket ”sharing is caring”, att delningsekonomi innebär olika arrangemang för att hyra, dela eller låna saker. Därför har nästan alla våra nya grannskap något som grannarna kan samsas kring och dela på.  Även du kan bjuda in och dela med grannar och vänner. Här är några tips på hur.

Klädbytardag

Det du tröttnat på kan vara perfekt för någon annan. Och tvärtom. Bjud in nära och kära till en klädbytardag och vips, du har svanat dig till en helt ny garderob.

Grannskapsbil

Varför inte dela cykel, bil eller moppe med en vän? Hör dig för och se om någon eller några i grannskapet vill dela. Det är både praktiskt och ekonomiskt.

Verktygsbod

Gå ihop och dela verktyg, för en enklare vardag. Allt som behövs är ett förråd där grannar kan ha allt från såg och hammare till skruvdragare. Samma sak gäller trädgårdsredskap. Tänk vad skönt att inte behöva köpa en egen gräsklippare?

Svanenmärkta hem och grannskap

Du som bor i ett Svanenmärkt hem kan vara trygg i att det är byggt med fokus på miljö och hållbarhet, från råvara till färdig byggnad. Det innebär bland annat att byggmaterialet är fritt från hälsoskadliga ämnen, att hemmet har energisnåla vitvaror och att din bostad har bra isolering. På så vis bidrar du till ett mer hållbart samhälle bara genom att leva och bo. Som en bonus är det bra för både plånbok och hälsa.

Läs mer om Svanenmärkningen.

Att svana är en vinst för alla

Uppvärmning av lägenheter och hus kostar mycket för både plånbok och planet. För att minska energianvändningen har Svanen höga krav på ett effektivt klimatskal, alltså att väggar, tak, golv, fönster och dörrar har smarta materialval och bra isolering. Så när vi bygger hem ser vi till att byggnadens ventilation och varmvatten minimerar energiförbrukningen.

Utöver energisnåla lösningar så har våra Svanenmärkta hem:

  • Bra isolering och effektiv värmeåtervinning
  • God ljudisolering och bra ventilation
  • Hälsosamma materialval
  • Noga kontrollerat byggmaterial utan miljöfarliga och giftiga ämnen och trä som inte kommer från naturskyddade skogar.
  • Alltid bra med plats för återvinning
  • Gröna bolån: ett grönt bolån ger rabatt på boräntan