Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.
Plats

Sigtuna stadsängar

Välkommen till Sveriges mest hållbara stadsdel

Beskrivning

Välkommen till Sveriges mest hållbara stadsdel

Vid Pilsborondellen i Sigtuna har en helt ny stadsdel tagit form, med torg och handel, skolor, hyresrätter, bostadsrätter och småhus. Välkommen till Sigtuna stadsängar!

Sigtuna är Sveriges första stad, grundad redan år 970. Tusen år senare fortsätter Sigtuna att vara en omtyckt, internationell mötesplats mycket tack vare det strategiska läget mittemellan Uppsala och Stockholm, granne med flygplatsen Arlanda. I Sigtuna finns det mesta du kan önska – handel och service, skolor, kultur och nöje och det är aldrig långt till Mälaren var du än befinner dig.

Stadsdelen Sigtuna stadsängar bygger på staden norrut. Området präglas av små kvarter, varierade bygghöjder och bostadstyper, för att i modern tappning återskapa den gemytliga känslan som är så kännetecknande för Sigtuna i stort. Här finns restauranger, butiker och en alldeles ny skola med förskola och fritids.

Området

 • Natur och aktiviteter

  Sigtuna har som ambition att det aldrig ska vara längre än tio minuter till ett grönområde. Här finns fantastiska strövområden och naturreservat och både Askare hage och Hällsboskogen ligger strax intill. Precis runt knuten från Sigtuna Stadsängar finns mängder av skidspår vintertid och så snart isen lagt sig är det bara att snöra på sig skridskorna och ge sig ut på Mälaren.

 • Skolor och förskolor

  Sigtuna är kanske mest känt för Sveriges största internatskola SSHL, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, men här finns ett stort utbud av förskolor, grund- och gymnasieskolor. Många barnfamiljer väljer att flytta till Sigtuna just för kommunens satsningar på barn och ungdomsverksamheter. I Sigtuna Stadsängar byggs en helt ny skola med plats för 600 elever, förskola till årskurs nio.

 • Värt att veta

  Vad innebär det att Sigtuna stadsängar vill bli Sveriges mest hållbara stadsdel? Planeringen av den nya stadsdelen har skett genom en omfattande dialog med medborgarna och en visionsstyrd planeringsprocess, vilket är något unikt i Sverige. Fokus har legat på hållbar stadsplanering utifrån social, ekonomisk, demokratisk och ekologisk hållbarhet. Bland annat premieras de utvecklare som kan uppvisa betydande miljömässiga fördelar i byggandet med en markrabatt.

 • Hitta hit

  Varje dag strömmar tiotusentals människor till, från och genom Sigtuna- Arlandaområdet. Goda kommunikationer med tåg, bussar, bil, flyg och båt gör det enkelt att bo här. Pendeltåget tar dig till Stockholm eller Uppsala på cirka 20 minuter och du når Arlanda på en kvart. Åker du bil är du snabbt ute på E4:an eller 263:an som knyter an till området. I takt med att Sigtuna Stadsängar byggs ut kommer nya kommunala bussar att börja trafikera den nya stadsdelen.

Fakta om närområdet

40 min

från Uppsala

6 min

till golfbanan

5 st

badplatser i närheten

2 st

naturområden i närheten

Sigtuna stadsängar