Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Hanna i Stockholm

Kontraster skapar karaktär i rummen

Hanna drömmer om en veranda nära havet och tipsar om hur man ger sina rum mer karaktär med hjälp av kontraster i inredningen.

Hej Hanna! Kan du beskriva ditt drömrum?

Mitt drömrum är en rymlig inglasad veranda med högt i tak och stora fönster ner mot havet. På glasverandan ska det stå ett stort och vackert matbord i trä med en pampig takkrona hängandes ovanför. Sittplatserna får gärna vara ett hopplock av pinnstolar i olika färger och former, gamla som nya. Där vill jag sitta både vinter och sommar och antingen läsa en god bok framför brasan, eller njuta av en riktig brakfest med familjen och vännerna. Inredningen ska kunna ändras efter säsong. På vintern lägger jag ut mjuka fårskinn och renfällar, tänder ljuslyktor samt hänger upp granris. På sommaren plockar jag istället små ängsblommor som får pryda bordet och utökar sittplatserna genom att placera ut kuddar och dynor i mjuka pasteller, samtidigt som jag öppnar upp dörrarna för att få in den ljumma kvällsluften. Det ska helt enkelt vara ett trivsamt rum för alla tillfällen!

Hur ser det ut hemma i ditt vardagsrum?

Vi flyttade nyligen in i vår charmiga lilla trettiotalslägenhet, så vardagsrummet håller fortfarande på att ta form. Vi har valt att skynda långsamt och låta inredningen ta tid för att minska risken att göra ogenomtänkta inköp, men vi lade mycket krut på en rymlig och bekväm soffa av hög kvalitet som är kärnan i rummet. Den är ljusgrå på höga stålben som ger ett nätt intryck samtidigt som den har plats för många vänner. Vi har också satsat på många belysningspunkter i vardagsrummet eftersom det bidrar till en trivsam miljö. Fönstren är speciellt viktiga att lysa upp här i Norden så de inte upplevs som mörka hål under vinterhalvåret. Både jag och min sambo är väldigt förtjusta i blått, så vi har låtit textilierna i vardagsrummet, till exempel soffkuddar, ullmatta och lampskärm, få lite stänk av blått i olika nyanser. I övrigt är krom den dominerande blanka metallen, och så öser jag på med växter i olika höjder och former som ger liv till rummet.

Vilka är dina bästa inredningstips?

Våga vara personlig! Trender i all ära, men det är viktigt att våga lita på sin egen magkänsla när man inreder sitt hem. Det är trots allt du som ska bo där. I övrigt tycker jag att man bör arbeta med kontraster för att ge rummen karaktär. Låt hårt möta mjukt, gammalt möta nytt och blanda matt med blankt. Ett exempel är att låta skrovlig betong möta polerade metaller eller att mixa gamla möbler med nya.

Bor man litet är ett bra tips att placera en spegel på väggen mitt emot fönstren för en luftigare och ljusare känsla. Ett annat tips är att hålla sig till mellan två och fyra färger per rum när man inreder och låta dessa färger återkomma på flera olika ställen. På så sätt undviker man att rummet känns spretigt och får en mer sammanhängande känsla. Väljer man att arbeta med färgerna genom textilier och mindre föremål som ljuslyktor och vaser är det dessutom enkelt att byta ut efter säsong!