Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inredningstrender 2020

Ett nytt årtionde är på ingång och förändringarnas tid står öppen för oss. I våra trendspaningar ser vi omsorg och omhändertagande som en central utgångspunkt. Omhändertagande av vår planet, miljön och om oss själva. Vilket inte är något nytt – men vi börjar agera på ett mer aktivt plan och det tar sig uttryck i olika former.

Slit- och slängkonsumtionen hoppas vi snart är ett minne blott. Nu är det medveten konsumtion som gäller, för att bidra till en hållbar planet och ett hälsosamt liv. Trenden säger att vi inte kommer vilja konsumera prylar på samma sätt som tidigare, istället satsar vi på genuina upplevelser av olika slag. Detta innebär att vi kommer att bromsa upp och tänka till mer kring vår konsumtion och vi ser därmed mer långsamma trender – även inom inredning.

Långsamma trender går även i linje med att vi vill ha en livsstil med ett högre välbefinnande, mer vila och större återhämtning. Vi lever i en hektisk tid och behöver ta hand om oss själva på ett mer medvetet plan. Välbefinnande genom inredning kan ta sig uttryck på flera sätt. Det kan vara att rensa och skänka bort saker du inte använder eller hitta ro genom att placera en bra lampa vid fåtöljen för att få till en lässtund. Det kan också vara att hitta rätt utrymme för en yogamatta i ditt hem. Eller låta kudden från sovrummet flytta ut till soffan för att ge ett skönt stöd för ryggen. Välbefinnande i hemmet varierar från person till person och från stund till stund. 

Till följd av den ökade medvetenheten kring vårt välbefinnande kommer vi vilja skala av och leva ett liv där allt inte behöver vara sådär perfekt hela tiden. Och där vi inte behöver följa strömmen. Detta gäller även inom inredning där hantverk nu kommer till sin rätt och hjälper oss att skapa ett unikt hem. Och om vi konsumerar så gör vi medvetna val.

Material och former

Hur inreder man mer miljömedvetet? Börja med att se över vad du redan har hemma. Finns det saker som legat nedpackat i lådor som kan få nytt liv? Eller möblera om. Du behöver inte möblera om hela rummet för att få en märkbar skillnad. Det kan räcka med att se över inredningsdetaljerna och byta plats eller hitta nya grupperingar. Det kan även vara en så enkel sak som att rensa, för att grejerna du gillar mest ska få komma fram ordentligt. Du kan även handla på loppis, second hand eller auktioner och låta andras kära ägodelar få nytt liv hemma hos dig. Eller varför inte passa på att fråga dina nära och kära om de har några släktklenoder som kan rotas fram? Lapptäcken är något som vi kommer att se mer av framöver, en fin inredningsdetalj du kanske hittar gömd på någon vind. Återbruk är ett sätt att hålla konsumtionen nere och skapar kreativitet och äkthet istället för att begränsa.

Om vi konsumerar nya produkter så behöver vi börja tänka mer långsiktigt. Kommer du att behöva denna pryl några år framåt? En annan fråga att ställa sig är hur hela produktionskedjan ser ut. Vart kommer råmaterialet ifrån, är designen hållbar, är framställningen och produktionen av produkterna etisk och ekologisk, hur arbetar företagen med transportfrågan och vad händer med materialet när jag förbrukat varan. För att veta mer, hitta rätt och göra ett medvetet val, se om produkten har miljömärkningar och certifieringar. Du kan även fråga butikspersonalen och ta hjälp av deras expertis.

Hantverk och gedigna material har varit en inredningstrend vi redan sett ett tag, men det kommer att bli ännu viktigare framåt.  Det är även ett sätt konsumera miljömedvetet. När du köper hantverksprodukter är det enklare att komma närmare produktionskedjan och på så sätt veta mer om materialet och dess ursprung. Produktionen bör vara ekologisk och närproducerad vilket i sig blir en produkt som känns mer äkta och förhoppningsvis blir kvar hemma hos dig under en längre period. En långsiktig investering till ditt hem.

Former som vi ser under 2020 är runda, mjuka och vilsamma former som omfamnar oss. En enkelhet som skalar av och gör oss fria från onödiga prylar. 

Kulörer

För att skapa en ny känsla i ditt hem behöver du inte göra stora förändringar genom att köpa nya möbler och inredningsprylar. Ett sätt att göra en förändring är att måla om väggarna, möbler eller exempelvis krukor. Målar du om mindre detaljer kan du använda överbliven färg som du själv eller någon vän har hemma och ändå tänkt att slänga. Fråga gärna runt och se vad du kan komma över. Bra både för miljön och plånboken. Se till att färgen du målar med har miljösymboler som visar att färgen är fri från hälso- och miljögifter.

Spanar vi på trendfärger så finns det många just nu. Vilket helt går i linje med den större trenden att inreda på ditt eget sätt och med de färger som just du gillar. På trend- och kulörpalettshimlen 2020 ser vi de jordiga, naturnära och varma kulörerna som vi har sett tag men som nu tar allt större plats i våra hem. De kalla grå basfärgerna lämnar utrymme för varma kulörer som sandfärgat, beige och brunt. Brunt kommer i många olika toner - från den ljusare nougatbruna till mörkare chokladbrunt och alla toner däremellan. Kombinationen av grått och beige fungerar bra ihop så var inte rädd att blanda dessa färger. Har du ett hem med mycket gråa toner? Byt inte ut allt utan lägg hellre till de varma kulörtonerna. De röda kulörerna som ligger nära de jordiga tonerna kommer fram i varierande toner. Vi ser fortfarande de mer dämpade röda tonerna med lite svärta i, men även röda bärfärger. Grannfärgen rosa har vi tidigare sett som en självklar kulör och den kommer att vara stark även 2020. De brända rosa tonerna och framförallt puderrosa blir en populär kulör. Aubergine är också en färg vi kommer att se mer av.  

Som en kontrast till de jordiga kulörerna ser vi även grönt och blått. Grönt som ger oss framtidstro och som är starkt kopplat till naturen. Den grågröna kulören hjälper oss att hitta vila och stillsamhet. På den gröna färgpaletten hittar vi mintgrön som sticker ifrån de andra mer dämpade och naturnära gröna kulörerna. De blåa tonerna är allt från den färgsprakande blå till de mer kalla och isiga tonerna.

Kulörvärlden är stor, så välj och vraka men se till att välja en färg som du mår bra av och som du gillar. Skapa ditt hem till en plats där du känner välbefinnande. 

Mer inspiration