Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inredningstrender 2019

Hållbarhet har varit ett tydligt inslag i inredningstrenderna under flera år, och nu börjar trenden märkas av ordentligt. Det hållbara tänket skapar mer långsiktiga trender som håller i sig under en längre tid. Mycket av det som är trendigt nu känner vi helt enkelt igen sedan tidigare, men med vissa nyansskillnader och nya material. Här kan du läsa allt om inredningstrenderna för 2019.

Kulörer och accentfärger 2019

Trendfärgerna från 2018 följer med in i 2019. Gula nyanser, brända rosa toner, rost, terrakotta och brunt är här för att stanna ett bra tag till. De här kulörerna används främst som accentfärger samtidigt som de ibland får ta större plats, till exempel som väggfärg eller som klädsel på en soffa. Beroende på hur resten av inredningen ser ut kan de varma därmpade färgerna antingen skapa en lekfull eller en rogivande känsla. Nya färger som vi kommer se mer av under 2019 är även rött, blått, lila och andra bärtoner.

Beige vinner mark som basfärg

Grått fortsätter vara en stilren och trendig bas, men under 2019 kommer vi att börja se mer och mer av beige som basfärg också. Beige ger en lika stilren bas som grått, men med lite varmare känsla. Något vi kommer se mer av är även att olika nyanser av de två basfärgerna används tillsammans. De två färgerna kan kombineras på en mängd vis och blir en hemtrevlig bas när de får gå ton i ton.

Sammet och runda former skapar en mjuk känsla

Sammeten kom in i våra inredningsliv för några år sedan och tog oss med storm, och det verkar som att trenden är här för att stanna. Den mjuka känslan som finns i sammeten ser vi också i runda former och lurviga mattor. De mjuka formerna och materialen bryts gärna av med stramare former och detaljer i guld, mässing och glas. En soffa med mjuk sammetsklädsel och lite längre smala ben är ett bra exempel på hur kontrasterna kan samspela.

Både ljust och mörkt trä

De många träinslagen stannar kvar på listan över inredningstrender 2019. Det ljusa blonda träet är en självklar del i den skandinaviska inredningen, och materialet ser vi i allt från stora möbler till små detaljer. Det ljusa träet får nu mer och mer sällskap av andra mörkare träslag som valnöt. Olika tränyanser kan användas tillsammans för att skapa variation och liv för den som vill leka med färger och material, men det är alltid ett säkert kort att hålla sig till en och samma nyans i inredningen.

70-talet stannar kvar på trendlistan

Influenser från 70-talets inredning kommer vi att se allt mer av fram över. Den snart 50 år gamla stilen letar sig helt enkelt in i våra moderna hem på olika sätt genom 70-talets färgkombinationer och material.

Växterna fortsätter ta stor plats

Att växter är en viktig del i inredningen är långt ifrån en nyhet. Men det mesta tyder på att våra gröna vänner kommer få en allt mer central roll i inredningen framöver. Växterna tar större plats och kan fungera som en egen möbel eller en rumsavdelare. Är snittblommor din grej är det ett trendsäkert kort att satsa på ett mer ofriserat intryck, och gärna använda säsongens blommor. Här kan du läsa mer om att inreda med växter.

Natur och hållbarhet

Hållbarhetstrenden märks både av i att vi har ett mer långsiktigt perspektiv när vi inreder och i våra materialval. Naturmaterial och en känsla av enkelhet är tydliga inredningstrender även 2019. Trä och sten blandas med detaljer med hantverk som stickade kuddar och handgjorda filtar. En enkel kvist från det som finns utomhus just nu, knoppar, nya löv, sommarblom eller höstfärger, är en typisk detalj som ger en naturnära och hållbar känsla hemma.

En trend som anspelar på närheten till naturen är former och mönster med inspiration från djurriket. En detalj att hålla ögonen lite extra mycket på är djuret ormen.

Mer inspiration