Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Formex våren 2020

Bonava var på plats och spanade efter vårens trender för 2020. Förutom trenderna vi ser till våren, riktades även spaningarna mot hur branschen kommer att jobba med miljö och hållbarhet framåt. Här är fyra av de trender vi ser framåt.

1. Blått, blått och blått

Nu ser vi alla toner av blått, från ljusa till mörka och allt däremellan. Ingen blå nyans är fel enligt vårens trender. Den blåa färgen har vi sett komma smygande, men blir ännu starkare nu under våren. Beige är även en tydlig grundfärg, men går även bra att kombinera som accentfärg tillsammans med vitt. Kombinationen vitt och beige är en vinnare.

Färgen brunt och flirten med 60- och 70-talet är här med besked. Även den bruna färgen ser vi i hela färgskalan, från den ljusare till den mörkare 70-tals-bruna kulören. Gult som vi även sett mycket av under 2019 följer med som accentfärg även till våren. Gula krukor, gula kuddar, gula dekorationsföremål.

Färgernas tid är här och än fler ser vi under 2020 - men på Formexmässan utmärkte sig dessa kulörer lite extra.

2. Hantverket i fokus

Hantverket står i fokus och blir allt viktigare i vår inredning. Hantverket är något som vi tidigare sett en del av men växer nu och blir större. Önskan om det unika och handgjorda, ett föremål som är skapat av kärlek och omsorg och är unikt för just dig. Hantverk kan även innebära att du skapar något själv. Och det behöver inte betyda att du skapar något från grunden, utan att förbättra och sätta din egen prägel på en redan färdig produkt. Måla om ett bord du redan har eller förälskat dig i på någon loppis. Eller sy dina initialer på örngottet du redan har. Att se över vad vi redan har och göra om till ditt eget unika är en tydlig trend.

Även blomsterarrangemang fanns det gott om. Torkade blommor. Pompösa och utmärkande blomsterarrangemang. Mindre och avskalade blomsterfång där ängs- och sommarblommorna stod i fokus. Blommor i stora vaser, i små glasvaser som går att hänga eller sätta upp på vägg eller takarmaturer prydda med blomster. Att vi längtar efter våren var ett tydligt tecken.

3. Textilier som är taktila och har struktur

En trend som funnit med oss ett bra tag och som vi inte kan få nog av är textilier som står för värme, som vi vill röra vid och med ett material som berör oss. Strukturer som är ojämna och spännande lockar till nyfikenhet. Det taktila materialet ser vi i alla textilier. Mattor med lång lugg som är värmande mot fötter, kuddar med fluffig yta eller sydda mönster som gör ytan spännande. Handdukar med mönstrad struktur eller vävda randmönster och tuftade bonader på väggen som både ger ljuddämpning och blir en konstinstallation. Det taktila sägs föra oss till en trygghetszon, där vi bara vill få vara för en stund. 

4. Produkter fokuserar på hållbarhet och miljö

Miljö och hållbarhet var ett underliggande tema på Formex, men samtidigt centralt och upplyft. Branschen jobbar hårt för att ta sitt ansvar och här ser vi både miljö- och hållbarhet i material - men även som intressanta produkter.  Vi såg exempel på hur man kan lyfta fram källsorteringsaktiviteten och göra den roligare med hjälp av glada färger. En handgjord citronpress i keramik som samtidigt är en fin inredningsdetalj i fruktkorgen. Handgjora doftljus i keramikkärl, som när ljuset brunnit ut blir lika fin som en liten vas. Mångfunktionella produkter som för dig kan blir självklara i många år framöver.

   

Mer inspiration