Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Formex hösten 2019

Hur inreder vi klimatsmart? Hur väljer vi hållbara material? Hur tar vi tillvara på och återanvänder saker som vi redan har? Det hållbara temat står just nu i centrum i inredningsvärlden och dess plats var lika självklar på höstens Formex, som det kommer vara i branschen framöver. Dessutom syntes flera av vårens trender, vilket ger ett tecken på att vi rör oss mot långsammare trender.

Längtan till naturen är större än någonsin

Det hållbara har en självklar plats på höstens Formex och belyser att vi alla bär ett ansvar över miljön och behöver anpassa vår livsstil efter jordens resurser. Men betonar också vikten av återhämtning och välbefinnande – att hitta en plats att andas på.

Längtan till naturen växer sig större vilket visar sig i stora trämöbler, snäckor, naturmaterial, naturens organiska former och naturfärger. Vi använder naturens miljö som inspiration, en plats som ger oss lugn och som för många också är en plats för återhämtning.

Miljövänliga material, naturnära färger och former

Det pratas mycket om alger, hampa och lin och andra material som ska vara miljövänliga. Beigea och bruna kulörer som för oss till naturens mjuka och jordiga toner återkommer tillsammans med grönt som andas växtlighet. Färgerna som syns går även ton i ton med naturens solnedgång med färger som rosa, gult och violett. Dessutom syns mycket organiska och runda former som ger ett mjukt intryck.

Återbruk och återanvändning

Vi börjar bli bättre på att ta hand om och värdesätta de produkter och föremål vi redan har. Vilket också innebär att vi hittar nya användningsområden för det vi redan äger. Något som är nödvändigt för en hållbar miljö.

Dessutom kommer vi se mer av avskalade inredningar, där less is more, och vi kommer konsumera mindre saker. Istället går vi mot att köpa klassiker som håller år efter år. Vi börjar också se mer av hantverk i allt från större möbler till tallrikar och inredningsdetaljer. Både när det kommer till traditionellt hantverk som i modernt hantverk med hjälp av teknik.

Sammet, mässing och marmor – från trend till tidlöst

Vi ser precis som i våras en hel del sammet på höstens mässa vilket är en lättnad. Dels för att detta vackra och mjuka material ger hemmet en ombonad känsla, dels för att inredningstrender behöver bestå under en längre tid.

I motsats till inslag från naturen ser vi mycket dekorativt som är fullt av kontraster – som glamour, djurmönster, ornamentala mönster, mässing och marmor. Mässing och marmor har redan varit med i många år, och fortsätter att synas framöver.

Djur, blommor och blad

Liksom i våras ser vi också exotiska djur och växtlivet. Leopardmönstret är fortsatt riktigt stort, men även andra exotiska djur som papegojor och lejon. Framförallt är reptilmönstrat något vi ser mer och mer av. Det djurmönstrade syns bland annat i textiler och i detaljer som brickor och dekorativa porslinsfigurer.

Tillsammans med djurmotiv syns även textiler med stora blommor, blad och grönskande växter. Det ser vi bland annat på tavlor, puffar, sängkläder och gardiner.

Jordiga toner och bruna nyanser – 70-talet är här

70-talet är en ledande trend på årets Formex. Främst återspeglas årtiondet i bruna toner i form av beige, ljust brun, mellanbrun och chokladbrun. Där brunt används både som bas och accentfärg. Vi ser såklart även mycket av beige, rosa, terracotta och gult i olika brända kulörer – precis som i våras. Förutom de olika bruna nyanser syns även isiga blåa toner och lila börjar smyga sig in i rummen.

Dessutom återkommer material från årtiondet. Vi ser manchester i kuddar och soffor, och rotting gör en riktig comeback. Samtidigt återkommer terrazzo, ett material som skapas av överblivet material, och en hel del fuskmocka.

Vi hoppas på fler hållbara lösningar inom inredning och är spända på vad framtiden har att erbjuda inom temat.

Här hittar du våra spaningar från Formex våren 2019

Mer inspiration