Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Tips vid fågelproblem

Får du ovälkommet besök av fåglar?

Fåglar är vackra, fria varelser och många hänger ut talgbollar till de små varelserna som övervintrar på dessa kalla breddgrader. Men så finns det också de där skräniga typerna som hänger på balkongen, smutsar ner och väcker en i ottan.

Misströsta inte, det finns sätt att bli av med problemet som är snälla både mot djur och natur. Vi har listat några sätt här. Har du fler bra tips? Hör gärna av dig med ett privat meddelande på Facebook så kompletterar vi listan. 

  • Häng upp en fågelskrämma i form av en rovfågel. Finns att köpa färdiga och de kan vara riktigt fina.
  • Sätt upp en siluett av en rovfågel på fönstret. Köp färdig eller gör din egen. 
  • Häng upp skinande föremål, till exempel gamla CD-skivor. En möjlig nackel är att de kanske bländar dig och dina grannar soliga dagar. 
  • Vindspel som plingar. Här kan det vara bra att stämma av med grannarna om du bor i lägenhet. Även om du tycker det är mysigt och rogivande kan det irritera andra.
  • Sätta upp buntband med "snöret" uppåt längst med balkongräcket. Inte så vackert men det skadar inte fåglarna och avskräcker dem från att sätta sig.
  • Köp en plastorm och lägg på balkongen. Det är vår favorit men kanske ska undvikas om du är rädd för ormar. 

Låt inte stearinljusen stå ute över natten.

En plastorm avskräcker fåglarna.

Ta in stearinljusen

Fåglarna pickar gärna i sig stearin eller paraffin. Det är nog inte direkt skadligt för dem (efter vad vi har lyckats läsa oss till) men det kan vara en anledning till att de kommer tillbaka. Dessutom kan resterna av värmeljus skräpa ner i naturen, de ska förstås återvinnas. Separera gärna den lilla metallbiten som veken sitter fast i ifrån hållaren när du sopsorterar, de är gjorda av olika sorters metall.