Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Tips vid fågelproblem

Får du ovälkommet besök av fåglar?

Fåglar är vackra, fria varelser och många hänger ut talgbollar till de små varelserna som övervintrar på dessa kalla breddgrader. Men så finns det också de där skräniga typerna som hänger på balkongen, smutsar ner och väcker en i ottan.

Misströsta inte, det finns sätt att bli av med problemet som är snälla både mot djur och natur. Vi har listat några sätt här. Har du fler bra tips? Hör gärna av dig med ett privat meddelande på Facebook så kompletterar vi listan. 

  • Häng upp en fågelskrämma i form av en rovfågel. Finns att köpa färdiga och de kan vara riktigt fina.
  • Sätt upp en siluett av en rovfågel på fönstret. Köp färdig eller gör din egen. 
  • Häng upp skinande föremål, till exempel gamla CD-skivor. En möjlig nackel är att de kanske bländar dig och dina grannar soliga dagar. 
  • Vindspel som plingar. Här kan det vara bra att stämma av med grannarna om du bor i lägenhet. Även om du tycker det är mysigt och rogivande kan det irritera andra.
  • Sätta upp buntband med "snöret" uppåt längst med balkongräcket. Inte så vackert men det skadar inte fåglarna och avskräcker dem från att sätta sig.
  • Köp en plastorm och lägg på balkongen. Det är vår favorit men kanske ska undvikas om du är rädd för ormar. 
siteassets/ambience-no-people/mynta_balkong_580x400.jpg

Låt inte stearinljusen stå ute över natten.

siteassets/ambience-no-people/orm_balkong_580x400.jpg

En plastorm avskräcker fåglarna.

Ta in stearinljusen

Fåglarna pickar gärna i sig stearin eller paraffin. Det är nog inte direkt skadligt för dem (efter vad vi har lyckats läsa oss till) men det kan vara en anledning till att de kommer tillbaka. Dessutom kan resterna av värmeljus skräpa ner i naturen, de ska förstås återvinnas. Separera gärna den lilla metallbiten som veken sitter fast i ifrån hållaren när du sopsorterar, de är gjorda av olika sorters metall.