Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Odla tillsammans i Nästet

Bland stadsmänniskor finns en allt starkare längtan efter att bo nära naturen. Kan man ha en gemensam odling med sina grannar har det visat sig vara bra både för hälsan och grannsämjan. Precis så kommer livet att se ut i bostadsrättsföreningarna Nästet samt Nästet II i Ultuna.

Den urbana odlingen har kommit för att stanna. När de första odlingarna i städerna dök upp i USA på 1970-talet kallades de gerillaodlingar, eftersom det handlade om stadsbor som odlade på mark de inte ägde. Idag är cityodlingar ett naturligt inslag i vår strävan efter en hållbar livsstil, och ibland finns tanken på odlingsmöjligheter med redan när nya bostäder börjar planeras. 

Utomhusmiljö som lockar till gemenskap

I Ultuna håller bostadsutvecklingsföretaget Bonava på att skapa bostadsrättsföreningarna Nästet samt Nästet II med totalt 70 lägenheter tillsammans. Till föreningarna hör ett växthus på 20 kvadratmeter med tillhörande redskapsförråd där medlemmarna ska kunna odla tillsammans.

– Vår tanke redan från start har varit att vi ska skapa en utomhusmiljö som ska locka till umgänge inom föreningen. Vi har gjort undersökningar som visar att man mår bättre om man har social kontakt med sina grannar, säger Sonny Karlsson som är chef för projekten Nästet och Nästet II.

Bonava räknar med att projekten främst kommer att locka unga människor och familjer som värdesätter ett naturnära och hållbart boendeAtt odla ger mer än bara närproducerade grönsaker. Det har visat sig ge hälsonyttig motion på köpet och för barnfamiljer kan det bli en rolig aktivitet som engagerar stor som liten. För att göra utemiljön extra lockande har husen träfasad och flera av ettorna i markplan har sin egen ingång, vilket ger en radhuskänsla. Sonny berättar också att det i anslutning till växthuset med sina odlingslådor finns grill och sittplatser, samt en stor lekyta med en lekstuga inspirerad av formen på bostadshusen.

– Så det är en perfekt plats för att ordna fester och barnkalas, säger han.

Intresserad av ett hem i Nästet II ? Läs mer här.
Till grannskapet

Vår tanke redan från start har varit att vi ska skapa en utomhusmiljö som ska locka till umgänge inom föreningen.

Sonny Karlsson

Projektchef Nästet och Nästet II

Hemfakta Nästet samt Nästet II

Adress: Ekoxvägen i Ultuna
Antal hus: 4
Antal lägenheter: 70
Bostäder: 1:or, 2:or, 3:or och 5:or på 35–116 m². Alla 3:or går att bygga om till 4:or.
Inflyttning: Nästet är inflyttat och NästetII har inflyttning vintern 2022/2023. 

Läs mer om grannskapet Nästet II här

Nära till mycket

Husen ligger på bekvämt cykelavstånd från Uppsala, inte minst för den som utnyttjar föreningens ellådcykelpool. Två minuters promenad bort, i Stadsskogen, passerar Gula stigen på sin väg mellan Studenternas och Sunnersta. På andra sidan Dag Hammarskjölds väg finns Ultunaåsen och hela Årummet. Kristina Hallberg, som är marknadsstrateg på Bonava, konstaterar att det senaste årets ökade hemarbetande har gjort att ännu fler stadsbor än tidigare lockas av att bo lite längre ut från stadskärnan. 

– Det har blivit nya värden som spelar in när man letar boende. Man kanske prioriterar att bo lite större framför att bo jättecentralt och är beredd att ersätta en del av det sociala liv man hade på jobbet med att umgås med grannarna. Att bo som man kommer att göra i Nästet II innebär också att man kan ta en avstressande lunchpromenad i naturen när man arbetar hemifrån. Det har stor betydelse för den egna hälsan, säger hon.

Att livet i NästetII även ska vara så hållbart som möjligt känns nästan som en självklarhet. De Svanenmärkta husen har träfasad och solceller på taken, och i föreningen finns förutom ellådcykelpoolen en elbilspool. 

– Vi vill ge förutsättningarna för att leva ett enkelt och smidigt vardagsliv. Alla behöver inte äga en egen bil. Kan man dela bil med sina grannar är det bra för både miljön och den egna plånboken, säger Kristina Hallberg.

Nästet är inflyttat under 2021 och NästetII är redo för inflyttning vintern 22/23.

Vill du veta mer om grannskapet? Klicka här.

Mer inspiration