Historiskt lågt småhusbyggande kräver gemensamt ansvar
2025-07-01, 12:08
Under Almedalsveckan samlade Bonava politiker, forskare, kommunrepresentanter, arkitekter och andra samhällsbyggare till ett rundabordssamtal på temat: Hur gör vi småhus och trädgårdsstadskvalitéer till en mer självklar del av framtidens hållbara stadsutveckling?
Trots att sju av tio svenskar vill bo i småhus är byggtakten historiskt låg – och möjligheten att förverkliga den drömmen minskar. Detta riskerar att påverka såväl samhällsutveckling som den upplevda tryggheten för framtida generationer.
– Vi måste våga mer – och vi kan inte vänta. Det krävs ett tydligt gemensamt ansvar för att vända utvecklingen. Det handlar om våra barns framtid – hur kan vi inte sätta ett högt värde på det, säger Michael Björklund, Sverigechef, Bonava.
Trygga, gröna och inkluderande grannskap
Rundabordssamtalet samlade aktörer från hela samhällsbyggnadskedjan – bland andra Egnahemskommissionär Stefan Attefall, kommunrepresentanter från Järfälla, Göteborg, Ekerö och Umeå samt forskare och experter från bland annat Strategisk Arkitektur, Mäklarsamfundet, och TMF.
I fokus stod visionen om levande bostadsområden där människor kan bo genom hela livet – blandade boendeformer och områden som skapar flyttkedjor, trygghet och social hållbarhet. Platser där familjer kan växa och barn leka fritt.
Från samverkan till partnerskap
Samtalet, som hölls på Hotell St. Clemens i Visby, präglades av lösningsfokus och en bred samsyn: För att vända utvecklingen krävs nytänkande planeringsidéer, långsiktigt politiskt ledarskap och verkliga partnerskap.
– Det är stor skillnad på samverkan och partnerskap. Samverkan har vi pratat om i åratal. Nu krävs gemensamma ambitioner där vi delar ansvar, risk – och möjlighet på riktigt, säger Andreas Back, affärsutvecklingschef, Bonava Sverige.
Planering, prioritering – och politisk vilja
Deltagarna lyfte flera konkreta exempel på hur småhus integreras i kommunala strategier, men också vilka hinder som kvarstår: långa planprocesser, bristande prioriteringar och kalkylmodeller som inte fångar samhällsnyttan.
– Sju av tio vill bo i småhus – ändå bygger vi färre än på 100 år. Systemet tillåter inte det folk vill ha. Det är en fråga om planering och kommunal vilja. Trädgårdsstaden handlar inte bara om hus, utan om de kvalitéer som efterfrågas: grönska, trygghet och gemenskap, säger Stefan Attefall.
– Det går om man vill och när den politisk viljan finns. Vi vill visa att det är möjligt att skapa förutsättningar för småhus och trädgårdsstadskvalitéer – även i kommuner med begränsade ytor, säger Emma Feldman, kommunalråd (M) i Järfälla kommun.
Från ambition till verklighet
För att möjliggöra småhusdrömmen för fler krävs ökad förståelse mellan aktörer, hantering av målkonflikter i tidigt skede och flera gemensamma arenor för att hitta lösningar. På Bonava ser vi detta samtal som ett viktigt steg på vägen för att fortsätta forma nya, långsiktiga partnerskap med kommuner och andra samhällsbyggare.
– Det handlar ytterst om att bygga det samhälle vi vill leva i – och lämna efter oss, summerar Michael Björklund.