Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Konst – en viktig del för ett tryggt och lyckligt grannskap

2022-09-28, 13:08

För att skapa trivsel och gemenskap är konst ett ämne som alltid berörs när Bonava planerar sina grannskap. I Tollare har Bonava, tillsammans med en konstregissör, gjort konsten central för att binda ihop historien med helheten.

- Konst berörs i alla våra projekt och tas upp redan när vi håller den första hållbarhetsworkshopen. Offentlig konst som är tillgänglig för alla och gärna lokalt förankrad, precis som i Tollare, ger platsen en unik prägel, bygger stolthet för de boende och något spännande för besökare att titta på, säger Kristina Hallberg, Marknadsstrateg.

Tollare i Nacka, Stockholm, är en stadsdel som Bonava varit med och utvecklat sedan början av 2010-talet.

- I Tollare har vi haft möjlighet att förena allt det vi ofta talar om när vi pratar om levande grannskap. Det är varierande boendeformer, närservice, skolor, granne med grönt och vatten, här finns gym, restaurang, café, tydliga torg, målpunkter och sist med inte minst, konsten, säger Johan Wikefeldt, Development Manager.

Nacka kommun har ett ambitiöst program för offentlig konst så redan 2010 antogs ett eget konstprogram för Tollare utarbetat av konstregissören Cilla Jahn. Hon ville skapa en aha-upplevese, ge unik identitet till området med känsla av kvalitet och ett högt bevarandevärde. Dessutom förankrade den platsens historia.

Områdets historia är en del av konsten

Konsten i Tollare går tillbaka ända till 1403 och torpare Jöns Pedersson, sedermera borgmästare Johannes Petri, som bodde i området. I Tollare möts du av gigantiska nypon i brons gestaltade av Peter Linde. Nypon var en växt som slingrade sig runt Jöns torp. Men här finns också grupper av getter och får utplacerade på torg och äng – kreatur som en gång betade på markerna som tillhörde torpet. Just djuren som formgivits av Aline Magnusson är mycket uppskattade av barnen i området som gärna klappar och klättrar upp på dem.

I Tollare finns också Trapparken som har en praktisk funktion, men är också en konstnärlig del av helheten.

- Trapparken knyter ihop Tollare torg uppe på höjden med Hamntorget nere vid vattnet, med en höjdskillnad på 35 meter. Det är både ett intagande monument, med upplysta handledare under kvällstid, och ett utflyktsmål med en fantastisk utsikt uppe på toppen. Där finns sitt-och utsiktsplatser, mycket växtlighet och peppande ord infällda i trappstegen, säger Johan Wikefeldt.

Såväl boende som besökare i Tollare uppskattar konstinslagen. Getterna som ligger invid Noblaskolan är en naturlig samlingspunkt för skolbarn på rasten, både som en skön sittplats och där hornen tjänar klädhängare varma dagar.

- Cilla har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med de skickliga konstnärer som har skapat konstverken. Vem kan gå förbi fåren på Tollare torg utan att bli glad? Jag tycker att skulpturerna gör precis det som Cilla ville – de knyter ihop området och skapar levande platser, summerar Jenny Lindberg, tidigare projektchef, konstprojektet i Tollare.

Den 30 september och 1-2 oktober 2022 är det dags för festivalen Open House Stockholm där allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser. Ett av besöksmålen är Trapparken i Tollare