Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Generationsboende ger plats för fler

2022-09-13, 08:37

Bonava vill skapa och utveckla lyckliga grannskap och gör det genom att ständigt utforska vad människor behöver och vilka drivkrafter de har. Genom att anpassa bostäder och upplåtelseformer utifrån behov, plånbok och livssituation kan fler hitta hem hos Bonava. Ett alternativ är generationsboende där en del av bostaden kan delas av för att ge fler möjlighet att bo och arbeta mer flexibelt.

Hem för olika faser i livet

En del av Bonavas arbete går ut på att utveckla och bygga hem för olika människor, med olika behov och förutsättningar. Att bygga hem med möjlighet till en separat del för uthyrning, till kontor eller till bostad för vuxna barn och släktingar, är en del av det arbetet.

– Vi är måna om att bygga områden med blandade upplåtelseformer som bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter, för bredd och mångfald. Vi vill att så många som möjligt ska kunna trivas och umgås tillsammans utifrån sina förutsättningar och behov, säger Kristina Hallberg, marknadsstrateg på Bonava.

Öppnar upp för många möjligheter

Med säljstart den 27 september blir Glöd det femte Bonavaprojektet på Tomtebo Gård och kommer bestå av 69 välplanerade bostadsrätter om två till fem rum. Bland dessa kommer fyra lägenheter få en avgränsad, uthyrningsbar del med egen entré och pentry. I grannskapet installeras även energieffektiva solceller på taken och de boende kan dra nytta av ett gemensamt föreningsgym och en grönskande gård med plats för lek och härliga grillkvällar.

– De nya generationslägenheterna i Glöd ger fler människor möjligheten att hitta hem i ett och samma kvarter. Det kan exempelvis vara familjen med tonåringen som kan fortsätta bo hemma och samtidigt prova vingarna med ett eget hem. För barnfamiljen med mor- och farföräldrar som bor en bit bort blir det en möjlighet att kunna få besök under längre perioder. Många veckopendlar även till Umeå för jobb eller studier och då är det ju perfekt att kunna hyra en mindre bostad i bra läge, säger Patrik Pettersson, projektchef på Bonava.

Lyckliga grannskap som är inkluderande

Generationsboenden bjuder in till ökad flexibilitet i människors vardag, något som för människor samman. Studier som Bonava har genomfört, och som presenteras i rapporten ”Happy Neighbourhood report”, visar att det finns en stark koppling mellan lycka och inkludering. Tillgängligheten av generationsboende och delade sociala ytor som uppmuntrar till umgänge, öppnar för inkludering av människor i alla åldrar och livssituationer, främjar den sociala hållbarheten och bidrar därmed till ett lyckligare grannskap.

Är du intresserad av ett hem i Glöd på Tomtebogård? Läs mer här