Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Arkitekten om Kvarnbytornet

En plats för återhämtning med vidunderlig utsikt och frihetskänsla

Arkitekten bakom de nya husen i Kvarnbyn är Kristen Broberg som har tagit sig hela vägen från boulevarderna i Adelaide till kullen i Mölndal. Nu avslutar hon arbetet i området med det nya landmärket Kvarnbytornet.

Vi vill ge intryck av att huset sträcker sig upp mot himlen och blir en del av molnen. I Kvarnbytornet i Mölndal kan du ta del av utsikten över stadssiluetten med himlen som tak.

– En utmaning när man bygger punkthus är att det inte ska kännas isolerat, stort och klumpigt. För att åstadkomma en vertikal lätthet har vi skapat en illusion av att huset blir luftigare ju högre upp man kommer. Vi vill ge intryck av att huset sträcker sig upp mot himlen och blir en del av molnen.

Gemensamma utrymmen för både umgänge och egentid

I Kvarnbytornet är det lätt att njuta av det goda livet. Skåla in det nya året på takterrassen med utsikt över södra Mölndal och Lisebergstornet. Avnjut härliga grillmåltider med färska örter från din egen köksträdgård och jobba hemifrån med en god kopp kaffe i den bekväma loungen nere vid entrén.

– Direkt när du kommer in i huset möts du av en avslappnad loungedel som är ditt halvprivata rum och utgör en fin övergång till ditt hem som är din egna sfär. Entréplanet är också kopplat till en uteplats inramad av en pergola som kommer vara en naturlig samlingsplats under varma dagar. En varsam blandning av högteknologi och genuin tradition.

– Personligen så var det väldigt stimulerande att ta fram Kvarnbytornet. Jag har hämtat en del av min inspiration till tornet från mina resor i Japan. Den sociala gårdsterrassen är till exempel inredd med fasta trämöbler och växter som ska ge känsla av en avkopplande plats i Japan. Vi har lagt mycket fokus på att göra sällskapsutrymmena som kök och vardagsrum extra inspirerande. Här har vi även en direktlänk till de stora balkongerna med träinklädda fasader, som blir ett välkomnande extra rum stora delar av året.

Färger och material som är valda med omtanke

Huset är inspirerat av estetiken i den gamla Kvarnbyn vilket märks i valen av färger och material. Andra saker som har styrt utformningen är viljan att skapa en byggnad som känns lätt och luftig trotts den höga höjden.

– Färgsättningen är diskret, man skulle kunna kalla den sofistikerat sober. Huset går i en ljusgrå nyans som kan upplevas som vitt i vissa ljus. Som komplementfärg valde vi mörkgrönt som återfinns utvändigt på sockeln, entréplan och som bröstutsmyckning under fönstren, samt invändigt på golvet i entré och trapphall. Genom väl tilltagna fönster, varierande ytor, och färgade fält på vår fasad skapas ett subtilt rutnät som även speglar estetiken hos fabrikerna i gamla Kvarnbyn. Koppling till det industriella finns även i råbetongytor och detaljer i entré och trapphall.

– Alla balkongväggar är klädda med trä för att skapa en varm och ombonad känsla. Balkongerna mot sydväst sträcker sig längs hela hussidan och från gatan ser det ut som en hög pelare av trä. Trapphuset i mitten är inglasat och inskjutet i byggnaden för att ytterligare förstärka det skira intrycket. 

Från flertalet lägenheter får man fri utsikt över taken och kan njuta av gamla Kvarnbyn och Mölndal. En genuin och lugn miljö med närhet till stadens bekvämligheter.

– Lätt och luftigt var två av ledorden när vi ritade huset. Vi ville att det skulle genomsyra allt från entréplan, trappuppgångarna till lägenheterna. Jag tycker verkligen att Kvarnbytornet uppfyller den visionen, avslutar Kristen.

siteassets/inspiration-section-only/arkitektbilder/se_kristen-broberg580x400.jpg

Kvarnbytornets arkitekt Kristen Broberg