Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Arkitekten om Gretas glänta

Livligt grannskap med stor variation

Det goda livet. Det har varit ett centralt begrepp i utformning av kvarteret Gretas glänta. Spännande arkitektur, hög boendekvalitet, vacker omgivning och gemensamma mötesplatser är alla viktiga byggstenar för att ge begreppet liv.

Arkitekten Jan Ytterborns ambition har varit att skapa ett kvarter med en stark identitet och stor variation. Och något som de boende kan känna stolthet över.

– Projektet har vuxit fram i nära dialog med medborgarna. Vi har lyssnat in vad det finns för behov och önskemål hos till exempel sportklubben, Sigtuna OK, och hos de boende i närområdet. Ett direkt resultat av detta är det nya stadsdelstorget där liv och rörelse blir en naturlig del av vardagen. Där kommer det att finnas olika affärsverksamheter och en matbutik med saluhallskänsla, säger Jan Ytterborn.

Livet sker på gatan. I kvarteret Gretas glänta är det offentliga rummet en förlängning av bostaden. Här ska det kännas välkomnade och skönt att vara. Här skapas möten mellan människor. Här är det aktivitet och liv utan  att det blir brusigt.

– Entréerna i norr, söder och öster har vi vänt mot gatan, vilket betyder att du kliver rakt in i händelsernas centrum direkt från din bostad. Vi ville utnyttja gatans plats och göra den tillgänglig. De boende i markplan har en uteplats som vetter mot gatan, vilket inbjuder att sitta och njuta av sitt morgonkaffe mitt i folklivet men med en avgränsande zon för att skapa lite distans mellan det offentliga och privata.

Utmärkande för området, är den omväxlande arkitekturen som skiftar var tolfte meter – inspirerad av den gamla Sigtunatraditionen. Nya material, olika balkonger och spännande fönstersättningar skapar en dynamisk variation. Väl tilltagna fönster, som börjar på 30 centimeters höjd, ger en fantastisk ljusföring och skapar stora kvaliteter inifrån och ut. Välkommen till Gretas glänta och upplev det goda livet.

Hitta ditt drömboende i Gretas glänta

siteassets/broschyrmaterial/gretas-glanta/miljo-greta-arkitekt-580x40.jpg

Omväxlande arkitektur inspirerad av den gamla Sigtunatraditionen

siteassets/broschyrmaterial/gretas-glanta/greta-innergard-580x400.jpg

En avgränsande zon mellan det privata och offentliga