Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Bonava bygger Ekängens nya trädgårdsstad i Linköping

2024-05-20, 15:00

Strax norr om Linköping, nära skog och sjön Roxen, växer ett nytt familjevänligt grannskap fram. Ekängens nya trädgårdsstad är Bonavas första småhusområde i Linköping. De 23 radhusen i första etappen Lönnen är moderna och energisnåla med solpaneler på taken samt erbjuder räntegaranti för tryggad månadsavgift. Premiärträff sker den 9 juni.

Med bara fem minuters promenad till sjön Roxen och med ängar och eklandskap runt knuten, skapas en grönskande trädgårdsstad med perfekt balans mellan lugn och det livliga sociala – ett familjevänligt grannskap med hus i olika storlekar och upplåtelseformer. Läget passar den växande familjen med närhet till skolor, förskolor, lekplatser och fritidsaktiviteter.

- Ekängen har ett unikt läge och efter många år av bostadsutveckling i Linköping får vi äntligen möjlighet att erbjuda Linköpingsborna våra fina och energieffektiva småhus med solceller från Bonava. Vi ser fram emot att fortsätta bidra till Linköpings tillväxt och utveckling genom Ekängens nya trädgårdsstad, säger projektchef Mats Nissling.

När området är färdigställt kommer det att bestå av närmare 280 hus i blandade storlekar och upplåtelseformer. Trots lantligt läge är det bara 7 km till centrala Linköping. En tur som med cykel tar drygt 20 minuter eller med bussen 15 minuter.

Premiärträff i Lönnen 9 juni

Söndagen den 9 juni är det premiärträff i Lönnen, Bonavas första etapp i Ekängen. Här planeras 23 bostadsrättsradhus om 104 och 122 kvadratmeter – moderna hem med härliga trädgårdar. Första inflytt sker preliminärt i slutet av 2025.

Energieffektivt och tryggad månadsavgift

I Lönnen erbjuds en ny typ av småhus med förbättrad och flexibel planlösning för den växande familjen. De Svanenmärkta husen är energieffektiva med bra isolering, energisnåla vitvaror och effektiv värmeåtervinning. Alla hus utrustas med samt byggs i trä och grön betong. Med solceller på taken minskar elkostnaderna samtidigt som det bidrar till den viktiga omställningen till förnybar, fossilfri energiproduktion. Solcellerna genererar mellan 3 500 - 3 900 kWh per år och hus. Lägre driftkostnader innebär även att kunderna får möjlighet till gröna bolån.

För att underlätta det stora beslutet att köpa ett nytt hem erbjuds räntegaranti för föreningens lån. Det innebär att föreningens räntekostnader ligger fast i tre år, vilket ger kunderna ökad trygghet kring sin månadsavgift.

Ekängens nya trädgårdsstad

I Ekängen finns lugna gator kantade med alléer, fasader i varierande färger, samt torg och grönområden. Bebyggelsen hämtar inspiration från den engelska trädgårdsstaden. Något som även Linköpings stadsarkitekt Gustaf Linden gjorde, när han introducerade stadens ideal på 1920-talet och ritade radhusen längs Lindengatan i Tannefors.

Trädgårdsstaden som koncept har funnits sedan slutet av 1800-talet och växte fram som en lösning på problem med städernas kraftiga tillväxt, där man kombinerar det bästa av stad och landsbygd för att ge människor en högre levnadsstandard. En trädgårdsstad måste uppfylla fyra grundkriterier: måttlig täthet, trädgård till alla hus, max tre våningar och traditionellt gatunät.

Bonava i Linköping

Bonava är aktiva i Linköping sedan lång tid tillbaka och har sedan 2005 bland annat skapat omkring 830 bostäder i Södra Ekkällan, både bostadsrätter och hyresrätter.

Läs mer om Ekängens trädgårsstad här »
Läs mer om Lönnen här »

Mats  Nissling
Mats Nissling

Projektchef