Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Kareby Äng – från åker med potential till levande grannskap

2024-02-19, 08:55

Den 1 oktober 2019 rullade grävmaskiner och bandtraktorer över bron för att påbörja infrastrukturen till Kareby Äng i Kungälv. Idag, 4 år senare, är detta ett levande grannskap skapat av Bonava där hållbar bostadsutveckling genomsyrat varje led.

Beläget 5 kilometer från Kungälv centrum och omgivet av ängar och åkrar, är Kareby Äng en lummig familjeidyll där villor, radhus och parhus smälter samman i en harmonisk miljö. Med 165 hus i olika etapper är nästan alla hem idag sålda och inflyttade, vilket vittnar om områdets popularitet bland barnfamiljer.

- Utbyggnaden av väg och avlopp startade den 1 oktober 2019. Husgrunden i första etappen lades i mars 2020 och den första husresningen skedde i april samma år. Det bästa med Kareby är att det till och med blev bättre än visualiseringsbilderna samt att vi lyckats slutföra projektet i tid trots stora utmaningar med både Corona och konsekvenserna av kriget, säger Christian Berg, arbetschef på Bonava som varit med sedan starten.

En nyckel till framgången har varit det nära samarbetet med kommunen, vilket möjliggjorde en snabb och smidig process för detaljplan och bygglov. Detta har varit avgörande för att möta den växande efterfrågan på bostäder och skapa ett levande grannskap som passar för barnfamiljer.

- Flera boende har dessutom flyttat inom samma område, vilket är ett bevis på att man trivs, säger Bonavas projektchef Ulf Edelborg.

Familjen i fokus – mer än bara ett hem

Ambitionen var att skapa en hållbar och trivsam miljö för familjer, med barnens behov i centrum. Här finns lekplatser med olika teman, anpassade för olika åldrar. Runt lekplatserna finns bärbuskar och fruktträd, och för de yngsta finns även en nybyggd förskola i nära anslutning. Förutom öppna ängar och åkrar finns här också grönska, blomstersnår och charmiga detaljer som fågelholkar och insektshotell. På gångavstånd finns skola, bageri och matbutik samtidigt som både Kungälv och centrala Göteborg ligger på bekvämt avstånd.

- En viktig del redan i det tidiga visions- och marknadsarbetet var att vi verkligen tog in barnperspektivet, säger Bonavas projektchef Marie Falk, som tillsammans med Ulf leder arbetet i Kareby Äng.

Hållbarhet genom varje steg

Precis som alla nya hem skapade av Bonava, är Kareby Äng Svanencertifierat, vilket värnar om både miljön och plånboken. Alla hem har energismarta lösningar som bra isolering, högkvalitativa vitvaror och effektiv värmeåtervinning. Till detta kommer den smarta hanteringen av dagvatten, som är både estetiskt och praktiskt gestaltad med grusbädd och växter, som även separerar gångväg och gata.

I Kareby Äng har man tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhetsaspekterna, inklusive social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Med gemensamma platser och lokaler som knyts samman av bilfria smitvägar tryggas de sociala aspekterna. Ekologiskt har stor vikt lagts vid gröna trädgårdar och gårdar, växter som främjar biologisk mångfald samt salamanderröset och grodgången under bron för mindre fyrfota grannar.

Kareby Äng idag – ett levande och lyckligt grannskap

- Vi var måna om att skapa naturliga mötesplatser för grannarna och har även tillfört förråd med gemensamma redskap för boende att låna. Våra två gemensamhetslokaler är välanvända och grannarna i Kareby tar ofta egna initiativ till gemensamma aktiviteter i området, säger Marie Falk.

Ett fint exempel på egna aktiviteter är pysselgruppen i Kareby, som regelbundet samlas i områdets gemensamhetslokal och skapar fritt. Gruppen startades av grannarna själva med stöd från Bonava via konceptet ”Grannskapare”, för att hylla grannar som aktivt bidrar till att skapa tillhörighet.

På bara fyra år, har Bonava förvandlat åkern Kareby Äng i Kungälv till ett levande grannskap. Genom hållbar bostadsutveckling, och med familjens behov i centrum, har området blivit en plats för ett hållbart boende över tid med smarta lösningar för energieffektivitet.

Läs mer om  Bonavas grannskap i Kareby Äng här »

Bild: Animering som visar Kareby Äng då och nu

Ulf Edelborg
Ulf Edelborg

Projektchef