Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Sörgården i Öjersjö – Bonavas första enfamiljshus med solceller

2022-09-22, 13:12

I en tid när energifrågan står högt på agendan och energispartipsen duggar tätt i media, lanserar Bonava sina första solcellsförsedda enfamiljshus i attraktiva Öjersjö i Göteborg. Hållbarhet är det genomgående temat för grannskapet Sörgården - solceller på taken, möjlighet för laddplats i carportarna och ett gemensamt förråd för verktyg och trädgårdsredskap är några exempel som ska förenkla möjligheten att leva hållbart och energismart. Säljstart för Sörgården är planerat till den 25 september.

Kvarteret Sörgården ligger i Öjersjö, Göteborg, där Bonava sedan tidigare bygger grannskapen Kerstins Gård och Olles länga – alla vars namn inspirerats av Bullerbyn. Öjersjö är populärt bland barnfamiljer med sitt idylliska läge nära skog, bad och centrum med mataffär, kollektivtrafik och skola.

Sörgårdens 28 Svanenmärkta kedjehus kommer byggas i tre olika storlekar, 121, 139 och 158 kvm. De kommer får egna carports som är förberedda för laddplats och stora trädgårdar i söderläge. De blir också först ut bland Bonavas enfamiljhus att få solceller installerade på taken.

- I en marknad som präglas av oro för stigande räntor och rusande elpriser ligger det helt rätt i tiden att erbjuda energisnåla, miljömärkta hem med egna solceller. Eftersom bostäderna kommer vara Svanenmärkta och har extra låg energianvändning finns möjlighet till ränterabatt med gröna bolån. Solcellerna gör att de boende kan producera sin egen el för att hålla nere kostnaderna, säger Dan Robertsson, projektchef för Sörgården.

- Ta vårt hus på 158 kvm som exempel. Där har vi ett uppskattat genomsnittligt elbehov på ca 6000 kWh per år för uppvärmning och varmvatten och ca 5000 kWh per år för hushållsel.  Med 16 solcellspaneler på taket kan huset producera ca 5000 kWh el per år, vilket med de höga elpriser som väntas framöver, på 2-4 kr/kWh, kan solcellerna ge besparingar på mellan 10 000 – 20 000 kr/år, säger Helena Gajbert, energi- och hållbarhetspecialist.

Ett hus med solceller värderas idag dessutom betydligt högre pris än de utan.

Genomgående hållbarhetstema

Grannskapet har ett genomgående hållbarhetstema och målet är att underlätta för människor att bo och leva hållbart.

- Delningsekonomi är något som förenklar livspusslet och är bra för den egna plånboken, därför har vi gjort plats för ett gemensamt förråd som Bonava kommer utrusta med verktyg, trädgårdsredskap och en släpkärra för de boende att dela på. Bonava kommer också bidra med en lådcykel som de boende kan använda istället för att alltid ta bilen. Grönskan i grannskapet är noga genomtänkt för att bidra till biologisk mångfald och gynna bin och pollinerare, säger Ann-sofie Ljung, hållbarhetsspecialist.

Den 25 september 2022 är det dags för premiärträff och inflytt är planerat till hösten 2023.

Bonava har sedan tidigare byggt flerbostadshus med solceller på taken och byggt Svanenmärkta enfamiljshus sedan 2014.

Läs mer om grannskapet Sörgården här »