Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Produktionsstart för grannskapet Glöd på Tomtebo Gård

2023-03-06, 08:31

I början av april inleds produktionen av den sista etappen för grannskapet Glöd på Tomtebo Gård i Umeå. Det nya bostadsområdet är beläget bredvid den pittoreska Nydalasjön, bara några kilometer från Umeå centrum, och kommer att få 69 Svanenmärkta lägenheter med två till fem rum.

Patrik Pettersson började sitt uppdrag som projektchef på Bonava hösten 2021 och fick då i uppdrag att hålla i projektutvecklingen för den sista etappen på Tomtebo Gård.

– Tillsammans med mina kollegor och våra konsulter har vi skapat ett projekt som vi är riktigt stolta över, säger han.

Solceller som gynnar miljö och plånbok

Grannskapet Glöd kommer verkligen att ha miljön i fokus. Här ska solceller sättas på taken som beräknas producera 10–12 procent av hela grannskapets energibehov. Något som är bra för både miljön och plånboken. Andra grannskap där Bonava satsar på solceller är Sörgården i Öjersjö, Syrenen i Älta, Newton i Vega och Nästet i Ultuna.

Hållbarhetsfokuset sträcker sig även bortom solceller. Det planeras för fyra lägenheter med en avgränsad, uthyrningsbar del med egen entré och pentry. Detta för att ge fler människor möjligheten att leva och bo i samma kvarter.

Dessutom är grannskapet utformat för att uppfylla kraven på energiklass B för gröna bolån och kommer att vara det första grannskapet i området med en klimatdeklaration – en beräkning av utsläppen av växthusgaser från byggnader när de byggs och sedan används. Med klimatdeklarationen kan Bonava jobba mer effektivt för att bidra till en mer hållbar och klimatneutral byggbransch.

Visionsbaserad stadsutveckling

En av de unika funktionerna i Glöd är gymmet på bottenvåningen i byggnaden som blir verklighet tack vare de kundinsikter som Bonava tagit hänsyn till vid planeringen av bygget.

– Vi tror att genom att involvera samhället och lyssna på deras feedback kan vi skapa attraktiva och lyckliga platser för människor att bo. Får vi med oss medborgarna och främst de som bor eller vistas i området tror jag vi har bäst förutsättningar för att skapa attraktiva platser där folk vill leva och bo. Det blir dessutom roligare att jobba på det sättet, säger Patrik.

Innergård som smälter samman med naturen

Innergården i Glöd kommer sömlöst smälta samman med den naturliga omgivningen och utgöra en lugn plats där man kan koppla av, umgås och njuta av utomhusmiljön.

– Vi har lagt mycket energi på innergården, med fokus på att den ska knyta an till naturen och skapa fina rum för människor att vistas i. Behovet av att vara nära naturen har ökat genom åren, inte minst efter pandemin. Samtidigt pekar ju så mycket på att naturen är bra för själen och hälsan, säger Patrik.

Hållbarhet mer än bara byggnader

För Bonava är hållbarhet mer än bara utvecklingen av byggnader. Vi skapar områden som främjar grannskapet och gör det enkelt för människor att verka för planetens bästa. Genom att kommunicera med människor som bor och ska bo i våra grannskap, och med kommuner och lokala aktörer kan vi skapa områden som har en positiv inverkan på samhället och som tillför nya värden som gynnar fler än bara de boende.

Nästa grannskap på tur i attraktiva Haga

Nästa grannskap på tur i Umeå efter Glöd fortsätter i det attraktiva området Haga där Motorcentralen tidigare haft sin bilförsäljning. Ett stenkast från Umeå centrum och med närhet till friluftsliv, kommunikationer, butiker och skolor.