Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Grönt bolån – lägre ränta vid köp av Svanenmärkt hem

2023-02-27, 08:06

Den som bor i eller köper ett klimatsmart och energieffektivt hem kan få rabatt på bolåneräntan – genom att ansöka om ett grönt bolån. Erbjudandet ska uppmuntra fler att bidra till en hållbar omställning.

– Förutom att månadskostnaden sänks med ett grönt bolån, sparar man pengar genom att bo i ett energisnålt hem med till exempel energieffektiva vitvaror. Fler och fler projekt har också solceller som bidrar till egen energiproduktion. På så sätt hålls de faktiska driftskostnaderna nere. Med andra ord är det bra för både mot plånboken och miljön, säger Jenny Winblad von Walter, Chef hållbarhet på Bonava.

Vem kan ansöka om grönt bolån?

– För att kunna få grönt bolån krävs att du redan har eller ska köpa en miljöcertifierad bostad. Kraven kan skilja sig något mellan de banker som erbjuder gröna bolån, men vanligast är att det ska vara klassat enligt Boverkets energiklassificering A eller B från 1 januari 2014 eller senare. Du kan även få grönt bolån om det är en guld- eller silvercertifierad Miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council, eller Svanenmärkt enligt Svensk Miljömärkning. Ett Svanenmärkt hus innebär att det är byggt med klimateffektiva material som ska vara så skonsamma som möjligt för människor och miljö och med energisnåla lösningar för ventilation, isolering och varmvatten, säger Jenny.

Så mycket kan du och föreningen spara

De flesta banker med gröna bolån erbjuder en rabatt på 0,10 procentenheter.

- Har du ett lån på till exempel 3,5 miljoner kronor kan du kan spara cirka 3 000 kr kronor per år, en välkommen besparing i tider med stigande räntor och kostnader, säger Jenny.

Gröna bolån kan även ges till bostadsrättsföreningar. Avdraget kan underlätta för föreningen som istället kan lägga mer pengar på amortering, investering, drift och underhåll eller andra energibesparande åtgärder.

- En förening i ett Svanenmärkt hus med en skuld på omkring 23 miljoner kronor har en lägre räntesats tack vare grönt bolån och kan spara omkring 18 000 kr per år, säger Jenny.

Så ansöker du om grönt bolån

Idag erbjuder många banker gröna bolån, till exempel Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Swedbank, SBAB och Nordea. Du kan ansöka om ett grönt bolån innan du köpt ditt boende eller efter att du har flyttat in. Bankerna samlar själva in de handlingar som behövs för att avgöra om din bostad uppfyller kraven, så du behöver bara skicka in en ansökan. Om du redan har ett vanligt bolån idag och vet att din bostad är miljöcertifierad eller är A- eller B-energiklassad kan du vända dig till din bank för att ansöka om att ändra ditt bolån.

Bonava tar ansvar för miljön

Bostadsbranschen står idag för cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser – en betydande påverkan på klimatet. På Bonava vill vi bidra till en mer långsiktig hållbarhet i våra grannskap. Därför har vi anslutit oss till Science Based Targets initiative (SBTi) med målet att fram till år 2030, minska bolagets negativa klimatpåverkan med 50 procent genom fastställda klimatmål. En del i att nå målen är att Svanenmärka alla våra hem och se till att de har rätt förutsättningar för så låg energianvändning som möjligt.

– Miljöarbetet är oerhört viktigt för oss. Genom att erbjuda mer prisvärda bolån till de som köper energieffektiva hem hoppas vi kunna få fler att följa med på resan för en mer hållbar framtid, säger Jenny.

Jenny Winblad von Walter
Jenny Winblad von Walter

Chef hållbarhet