Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

En smartare garderob

Lättare att klä sig med bantad garderob

Tycker du ofta att du inte har något att ta på dig, trots att garderoben är överfull? Då är du inte ensam. Enligt Elfas årliga förvaringsrapport upplever majoriteten av oss nordbor att vi har för mycket kläder och skor, vilket skapar en del bekymmer i vardagen både när vi ska klä oss och vid förvaring.

I Elfas undersökning har man tagit tempen på drygt 4000 personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland för att ta reda på hur förvaringsutmaningarna och behoven i våra hem ser ut. Resultatet visar att personerna i samtliga länder anser att de har för mycket kläder, skor och väskor som inte används regelbundet.

Garderoben svämmar över men vi har inga kläder

I Sverige upplever 9 av 10 att de har för mycket kläder och skor, en del så pass mycket att det kan vara svårt att stänga garderobsdörrar och lådor. I genomsnitt äger vi svenskar 11 par byxor och 21 tröjor/toppar men av dessa använder vi bara sex par byxor och tolv tröjor/toppar regelbundet. Trots detta överflöd uppger 8 av 10 att de upplevt känslan av att inte ha något att ta på sig.

Hälften räcker

I Sverige har vi alltså flest kläder men samtidigt upplever vi också störst problem att klä oss. Danskarna är de som äger minst kläder och, näst efter norrmännen, har minst problem att välja kläder. Vi är dock redo för förändring. Majoriteten av svenskarna säger att de kan tänka sig att leva med hälften så mycket kläder och skor som idag. Vi tror också att bättre förvaringslösningar skulle kunna underlätta i vardagen och ge positiva effekter, som till exempel bättre överblick och lättare att hitta.

Organisera och få tid över till annat

Hur går man då tillväga för att få en bättre orgniserad garderob? Elfas förvaringsexpert Christine Dahlman tipsar om att ta det gradvis.

– Det blir både roligare och lättare att välja kläder om du investerar några timmar i att rensa och organisera din garderob. Dessutom frigörs tid som kan användas till betydligt roligare aktiviteter än att rota bland klädhögarna. Ett bra tips när du skall rensa är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget, säger Christine Dahlman, förvaringsexpert på Elfa.

Infografik Elfa förvaringsrapport 2016

Bilder från Elfas webbplats.

Läs hela Förvaringsrapporten 2016 från Elfa här.