Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareholiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapGroup 2tube2user2

Storstäda vardagsrummet

Storstäda miljövänligt i vardagsrummet

När solen strömmar in genom vardagsrumsfönstret är det svårt att missa dammråttorna i luften och fläckarna på soffan. Det kanske har blivit dags att fräscha upp hemmet inför terminen? Här kommer några klimatsnälla tips på hur du städar bäst i vardagsrummet.

Ventilationsdon, textilier och golv är bara några av alla de ställen du bör rengöra. Att storstädning kan låta tråkigt är ingen underdrift men tänk på att både kropp och själ mår bättre i en stylad lya. Det är bara att dra på musiken och sätta igång.

Rengöring av ventilationsdon

Varför? För att slippa oljud och dålig luft.
Hur? Använd en mikrotrasa för att rengöra ditt ventilationsdon. Tänk på att inte ändra några inställningar på donet då det redan är inställt på den ventilation som din bostad ska ha. Fukta trasan och torka runt donet samt mellan delarna. För en ordentlig rengöring, ta ner ventilationsdonet genom att skruva detta motsols och tvätta ur detta. Dammsug gärna även uppe i röret i taket/väggen.

Fönster

Varför? För att kunna njuta av din fina utsikt till fullo samt ta del av sommarens ljus på bästa sätt.
Hur? En bra fönsterraka är a och o för en lyckad fönsterputsning. Välj gärna en utbytbar med raka gummikanter. Det bästa rengöringsmedlet för svåringrodda fönster är diskmedel med citron eller lime. Man kan lätt tro att en solig dag är den ultimata dagen för fönsterputsning men sanningen är att en mulen dag är mycket bättre. Anledningen är att vattnet har en tendens att torka ut för fort på rutan i direkt solljus och skapa fula ränder. När du ska börja putsa fyller du en hink med hett vatten och lite diskmedel. Doppa en trasa i vattnet, putsa rutan ordentligt och dra sedan av vattnet med fönster raka. Jobba systematiskt uppifrån och ner.
Det sista vattnet torkar du av med en luddfri trasa. Eventuella svåra fläckar skrapas av med rakblad på ett blött fönster.

siteassets/inspiration-section-only/vardagsrum-inredning.jpg

Rena fönster ger massor av ljusinsläpp till dina sociala ytor.

Ytor och textilier

Varför? Slipp malar och andra skadedjur samt dålig lukt. Få en härlig ren känsla i både soffa och säng.
Hur? Minst en gång i veckan bör du dammsuga dina soffkuddar och dynor. Du bör även byta ut dina sängkläder lika ofta. Mattor samt andra textilier bör skakas av regelbundet och tvättas. En snabbt sätt att få bort små fläckar är diskmedel på en våt trasa. Ytor, såsom bordsskivor, hyllor och tv-bänkar dammas lätt av med en våt mikrofibertrasa. Rengör alltid textilier och bordsytor innan du tar golvet då det ofta rasar ner smuts på golvet när dessa städas.

Golv

Varför? God doft av nybonat golv samt minska risken för skadedjur.
Hur? Välj rätt mopp. Det finns en sorts mopp för torrmoppning och en som kan blötas. Torrmoppning passar bäst på sommaren, på slaskiga vinterdagar är det bättre att använda en mopp som kan blötas, men tänk på att använda minimal med vatten för att undvika missfärgningar. Oftast räcker det med att spraya med vatten och sedan moppa upp med en torrmopp. Dammsug gärna golvet innan moppning för att få undan det grövre dammet. För att bekämpa de smutsigaste golven är såpa en bra lösning då det både är effektivt och skonsamt. Kom ihåg att även rengöra trösklar och lister.