Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Sommarfint på uteplatsen

Gör din balkong eller trädgård sommarfin

Med en egen balkong eller uteplats får du ett extra rum på sommaren. Du behöver bara öppna dörren och kliva ut i ditt eget lilla paradis.

På sommaren finns det knappast en bättre plats att vara på än din egen balkong eller uteplats. Med rätt inredning kan du enkelt skapa en mysig oas för avkoppling och umgänge. Här får du några enkla pysseltips. 

Färska örter doftar underbart

Med en örtträdgård på balkongen kan du alltid ha färsk rosmarin, persilja, mynta eller vad du tycker är gott. Med lite kreativitet får du plats med egna små odlingar även på en mindre balkong.

siteassets/inspiration-section-only/sommarfint/sommarfint-kryddor1-bild-i-texten.jpg

Skörda färska kryddor på din egen balkong.

siteassets/inspiration-section-only/sommarfint/sommarinft-oter-500x400.jpg

Det mesta kan användas som kruka.

1. Skapa ett örttorn

Stapla krukor i olika storlek på varandra för att ge plats för flera örtodlingar. I botten av örttornet ställer du den största krukan. I den stora krukan ställer du en mindre kruka vid kanten, upp och ned, vilket låter den fungera som en ställplats för nästa kruka i tornet. Fyll bottenkrukan med jord och upprepa proceduren på nästa lager.

2. Plantera i burkar   

Ge dina gamla konservburkar nytt liv genom att plantera kryddor och växter i dem. På mindre balkonger kan du hänga upp dem i taket. Det är bara att borra håll genom burkarna och hänga upp dem i ett snöre.

3. Kryddodla med örtspiral

När du bygger en örtspiral i din trädgård får du olika solläge för kryddor med olika behov. Du placerar sten eller bambu i en uppåtgående spiral som du sedan fyller med jord. Växterna kan du därefter plantera utmed spiralen utifrån hur mycket eller lite sol de behöver. Både snyggt och praktiskt.

Mysiga sommarkvällar med hemmagjorda lyktor

Det är sällan som balkongen eller trädgården är så uppskattad som en varm sensommarkväll. Olika typer av lyktor skapar mysig stämning och lyser upp när kvällarna blir mörkare. Om du inte vill köpa dem färdiga kan du enkelt fixa dem själv. 

siteassets/inspiration-section-only/sommarfint/sommarfint-lampa-500x400.jpg

Skapa din egen värmeljushållare eller lykta i sommar.

siteassets/inspiration-section-only/sommarfint/sommarfint-lampa2-500x400.jpg

Enkla ljusslingor kompletterar lyktorna fint.

Gamla konservburkar fungerar lika bra för kryddodling som till hemmagjorda lyktor. Med hammare och spik kan du skapa mönster och hålformationer som skapar fina ljusspel. Måla burken i valfri färg för en sista touch. 

Pappersmuggar ger både snygga och unika lampskärmar. Allt du behöver göra är att klippa till dem efter smak och klippa ur botten. 

Piffa till krukorna 

Växter och blommor är en självklar del av trädgården eller balkongen. Designa dina egna krukor och gör din uteplats mer personlig. Du kan ta vanliga lerkrukor och måla om i favoritfärgerna eller linda en kruka med vackra snören eller stenar. Om du har ont om krukor kan du använda vad som finns till hands. En gammal cykelkorg eller en vattenkanna fungerar minst lika bra för blommorna. Det är bara att borra hål i botten, sätta dit ett underlag och börja plantera. 

siteassets/inspiration-section-only/sommarfint/sommarfint-kaktus-500x400.jpg

Måla om dina krukor eller linda med ett vackert snöre.

siteassets/inspiration-section-only/sommarfint/sommarfint-kruka-500x400.jpg

Piffa till den gamla vattenkannan med blommor och växter.

Med dessa enkla pysseltips har du den perfekta eftermiddagsaktiviteten för lediga dagar. Din uteplats blir dessutom en plats att trivas på. Bjud över vännerna att hjälpa till, eller vänta tills det är klart och låt dem imponeras av din kreativitet under en grillkväll i grönskan.