Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2doublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareholiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapGroup 2tube2user2

Inred med växter

Gröna växter som en inredningsdetalj

Möbler, textilier och dekorationssaker i all ära, men även olika typer av växter kan användas som inredningsdetaljer i hemmet. Nu får växterna gärna vara många och ta plats i hemmet.

En stor trend är att våga flytta ut växterna från fönsterbrädorna, sprida ut dem i rummen och låta dem bli en genomtänkt del av hela inredningen. Växter kan på ett enkelt sätt bidra till att skapa en mer livfull och ombonad känsla inomhus. Genom att göra medvetna val kring både placering och växtsort kan man skapa spännande, harmoniska eller lekfulla rum, allt efter eget tycke och smak. Dessutom bidrar de till ett bättre inomhusklimat med sina luftrenande egenskaper.

Dela av rum med växter

Låt växterna avgränsa ytor i större rum och fungera som rumsavdelare med hjälp av spaljéer, hyllor, blombord eller piedestaler fyllda med olika gröna favoriter. Det ger en mjuk och vacker effekt för hela rummet med många växter samlade på samma plats.

Amplarna är tillbaka

Häng upp blomkrukorna i olika amplar. De går dessutom enkelt att tillverka själv av lite tjockare hampasnören eller andra starka snören i valfri färg. Amplar kan hängas i fönster eller var som helst i rummet så länge du väljer en växt som är anpassad för hur mycket solljus som når fram. Ett tips är att inte bara välja hängande växter i dina amplar. Prova gärna att även använda olika typer av suckulenter eller lägre kaktusar.

siteassets/inspiration-section-only/olivtrad380x340.jpg

Ett olivträd ger vacker höjd

siteassets/inspiration-section-only/golvvaxt380x340.jpg

Placera en stor växt på golvet

siteassets/inspiration-section-only/golvvaxt_fikus380x340.jpg

Lek med nivåskillnader

Bygg på höjden med större växter

Variera höjden på grönskan med stora krukväxter som står direkt på golvet eller ovanpå ett lågt föremål. Här finns många alternativ att välja bland. Till exempel olika typer av rustika palmsorter, mindre oliv- och fruktträd, höga kaktusar, greniga buskar eller storbladiga växter. Det går även fint att ställa ner klätterväxter och staga upp dem på spaljéer för att få höjd.

Tänk utanför krukboxen

Det finns en hel del kreativa saker man kan hitta på med växter som skapar lekfulla miljöer. Prova att plantera dem i andra föremål än traditionella krukor som exempelvis en gammal tekanna, glasskål, eller trälåda. Se bara till att det är bra dränering för att minska risken för övervattning och att det samlas vatten längst ner som rötterna står i. Ett annat enkelt sätt att variera krukorna på är att linda tidningspapper, kartor, notböcker eller något annat snyggt papper runt dem. Lek gärna med placeringen av dina växter. Häng upp växter på väggen eller köp krukor som kan hängas upp och ner. Det skapar genast en lekfull känsla i rummet!

Icke-gröna fingrar?

Även den som saknar gröna fingrar kan ha ett grönt hem. Tricket är att välja rätt sorts växter som passar både hemmet och livsstilen. Generellt brukar olika typer av kaktusar och suckulenter vara bra val som inte ställer så höga krav på skötsel och placering. Om man upplever att växterna alltid dör trots idoga ansträngningar kan det bero på faktorer som torr luft, dragiga fönster eller kalkrikt vatten. Våga prova dig fram, men ta gärna hjälp av erfaren personal när du inhandlar dina växter. Berätta hur ditt hem ser ut, hur du brukar sköta om dina växter och vad du gillar så blir det lättare att hitta rätt.

Mer inspiration