Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Skapa grönskande oaser

Gröna rum även mitt i staden

Vi har fått ta del av tips från Plantagen om hur du kan förgylla din balkong, terrass eller trädgård med grönska och blommor. Med stora krukor och balkonglådor kan du skapa en härligt grönskande oas, även på hög höjd mitt i staden.

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek så får växterna ett litet förråd av näring och vatten. För att kunna reglera fukten i krukan är det bra att det finns ett eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut. Blanda gärna olika storlekar och former.

Att odla sina egna grönsaker och kryddor är en stor trend, även i krukor på balkongen. Det finns mycket att välja på både från frö och av småplantor. Skörda ofta så kommer det mer! Du kan också plantera fleråriga växter som vinbär, krusbär, jordgubbar och smultron.

Odla dina egna kryddor

Egna kryddor är både enkelt att odla, gott till maten och supernyttigt. Dessutom blir hemodlade kryddor helt ekologiska och giftfria, så du kan vara säker på vad du stoppar i dig. Om fingrarna inte känns tillräckligt gröna för egen odling från frö kan du alltid köpa färdiga plantor och plantera i större krukor.

Gör så här för att lyckas få kryddväxter från frön:

  1. Fyll upp med färsk såjord.
  2. Plantera fröna ytligt, precis under jorden.
  3. Fukta jorden med blomspruta.
  4. Ha lite tålamod, snart spirar det!

Extra tips från Plantagen

  • Skörda dina kryddor med jämna mellanrum så de håller sig gröna och fräscha. Kan du inte använda allt så kan du torka eller frysa din skörd för användning senare.
  • Humlor, bin och fjärilar älskar kryddornas blommor, låt några gå upp i blom för att locka dessa nyttodjur till din trädgård eller balkonglåda.
  • Mynta är väldigt starkväxande, om du planterar den med andra växter kan det vara bra att avgränsa med en kant som du trycker ner en bit i jorden. Myntan kan annars ta över hela krukan eller rabatten.

Se fler inspirerande tips på Plantagens webbplats.