Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Skärgårdsidyllen på Täljöhalvön

Här formas ett tryggt och levande grannskap

Grundtanken med Täljöhalvön i Österåker är att skapa en levande småstad och inte bara ett bostadsområde. Här växer tre stadsdelar fram som kompletterar varandra och tillsammans skapar ett charmigt, livfullt och tryggt grannskap.

De tre stadsdelarna har allt från naturområden till småstadsgator och butiker. Här har man tänkt på detaljerna för att skapa ett trivsamt och tryggt grannskap med småstadscharm.

Första stadsdelen att växa fram på Täljöhalvön är Täljö Strandäng – en skärgårdsidyll för familjer med barn i alla åldrar. Här kan barn tryggt springa mellan husen i grannskapen Silverslänten och Vita Stenen eller till områdets lekplats. Några minuter bort planeras Näsängen, den stadsdel som blir navet för Täljöhalvön. Här kommer det finnas en praktfull brygga med kallbadhus och restaurang samt en charmig gågata med restauranger, småbutiker och dagligvaruhandel. Den tredje stadsdelen som planeras är Kanalstaden som även den kommer bli en attraktiv skärgårdsstad med kaj, båtar och andra sjönära aktiviteter.

– Unikt för Täljöhalvön är att stadsdelarna är planerade utifrån att locka besökare, bland annat genom attraktiva utflyktsmål. Vi vill skapa en levande småstad, inte bara ett bostadsområde, säger Magnus Birke som är projektledare för det övergripande projektet på Täljöhalvön.

siteassets/inspiration-section-only/bilder-till-artikel/0117magnus_birke_580x400.jpg

Magnus Birke, projektledare Täljöhalvön

siteassets/inspiration-section-only/bilder-till-artikel/taljoviken1_580x400.jpg

Täljöviken

Med fokus på mellanrummen

För att säkerställa att Täljöhalvön blir just så charmig och trivsam som projektets stadsplanerare och arkitekter önskar, så har man fokuserat på ”mellanrummen”.

– Det är där mötesplatserna finns och det är där man kan skapa en bra atmosfär som gör att folk trivs, förklarar Magnus.

Ett knep för att skapa mer intimitet och småstadskänsla är att fokusera på mindre gator. Näsängens arkitekt berättar att det handlar mycket om måtten i staden för att göra gaturummen mer trivsamma. Ofta är måtten baserade på stadens trafikbehov eller tekniska arrangemang. Här har man istället utgått från människans upplevelse. 

Så det är med människorna och mellanrummen i fokus som skärgårdsstaden på Täljöhalvön formas till ett tryggt, trivsamt och levande grannskap.